Varza este singura legumă care ar putea aduce profit în 2025. Producția celorlalte legume este mai mică cu până la 60%

Pentru anul 2025, fermierii prognozează o scădere de până la 60% a producției de legume, din cauza condițiilor meteorologice capricioase.
În ultimii ani, tot mai mulți producători au renunțat la producția în câmp, alegând culturile în spațiile protejate, însă, și această variantă presupune o mulțime de riscuri.
Dacă la tomate prețul a fost bun, în acest an, varza este cultura câștigătoare, fiind cea mai rentabilă, după cum susțin producătorii.
Probleme peste tot
2025 este un an dificil pentru legumicultorii din toată țara, din cauza fenomenelor meteo extreme, mai numeroase ca niciodată. Tendința se manifestă de ceva vreme, ceea ce i-a și făcut pe mulți să renunțe să mai producă legume, mai ales în câmp.
Ionel Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, spune că față de 1989, de exemplu, numărul producătorilor s-a redus la jumătate.
„După 2020 și până acum, până la 25% dintre fermieri ori și-au mai redus din suprafețe, ori le-au vândut sau arendat, ori se lasă pur și simplu de legumicultură. Nu mai este rentabil și n-ai cu cine munci, sunt multe probleme. Forta de muncă este scumpă și greu de găsit, roșia în acest an a avut o cădere de preț, dar nu s-a aruncat, castravetele a avut fluctuații de preț, dar și-a revenit acum și are căutare, pentru că suntem între ciclurile de producție”, a declarat pentru Termene.ro Ionel Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
Acesta afirmă că foarte multe solare au fost distruse de grindină și vijelii, ceea ce a micșorat producția, dacă nu a distrus-o cumva.
„Producția de legume este mai mică, în acest an, cu 30-60%, în toate bazinele mari legumicole - zona de sud, dar și cea de nord a județului Olt, la Băleni - Dâmbovița sau la Matca - Galați. Temperaturile ridicate dăunează culturilor, într-o săptămână se pot schimba lucrurile total”, arată Păunel.
Recoltă slabă la tomate
La tomate, recolta este mai mică, în acest an, fiind înregistrate scăderi semnificative.
Săptămâna trecută, roșiile de calitatea întâi plecau de la poarta fermei la un preț de 7-10 lei/kg, în timp ce cele de calitatea doi și trei aveau un preț de 4-6 lei.
„Un nivel de 7-10 lei/kg este un preț bun, numai că producția este mai mică față de alți ani cu minimum 50-60%”, declară Păunel.
Tomatele sunt cele mai costisitoare legume pe care le produc fermierii. Acum, sunt în plin recoltat tomatele cu creștere nedeterminată în ciclu prelungit și se pregătește rasadul pentru ciclul doi, plantele urmând să fie plantate cam într-o săptămână.
„Din cauza temperaturilor ridicate, tomatele cu ciclu prelungit creștere nedeterminată în solar au nevoie de foarte multă apă, trebuie udat la o zi sau două, ele ar trebui să dea producție până în noiembrie-decembrie. Fiind o cultură greu de întreținut mulți au renunțat, însă, și din cauza dăunătorilor. Vor fi probleme la cultura de ardei, gras și capia peste tot în lume”, avertizează Păunel.
Varza, singura legumă care ar putea aduce profit
Pariul câștigător pentru fermieri, în acest an, a fost varza, cultivată la început de sezon în solar.
„Varza in acest an a fost pariul câștigător pentru legumicultori, acum două săptămâni a plecat de la fermieri de la 1,2 până la 1,8 lei pe kilogram. La producția extratimpurie în solar prețul a fost de până la 6 lei pe kilogram, respectiv 3 lei/kg la engros”, a mai precizat Păunel.

Importuri de peste 1 miliard de euro
Suprafețele cu legume s-au redus, în ultimii ani, o situație mai mult decât îngrijorătoare pentru România, ceea ce crește dependența de importuri.
Suprafața cultivată cu legume în anul 2024 a fost de 178.675 ha cu o producție totală de 2,25 milioane tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cifre inferioare celor din 2023.
Nici măcar în plin sezon, producătorii români nu pot satisface cererea de pe piață, invadată de marfa din import, la prețuri foarte mici.
Cum producția internă este mai mult sezonieră, s-a ajuns ca importurile să crească foarte mult, legumele fiind alături de fructe în topul produselor importate, cu o valoare de-a dreptul impresionantă: circa 1,2 miliarde de euro, în 2023, de exemplu.
Articolul a fost realizat integral de Clever News Center – de la alegerea subiectului până la redactare – în exclusivitate pentru Termene.ro.




